Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Hido Biščević pozvao na razgovor talijanskog veleposlanika Alessandra Grafinija u vezi s intervjuom potpredsjednika talijanske Vlade

Državni tajnik za politička pitanja Hido Biščević pozvao je 13. listopada 2004. godine na razgovor veleposlanika Talijanske Republike Alessandra Grafinija povodom intervjua koji je potpredsjednik Vlade Talijanske Republike Gianfranco Fini dao «Slobodnoj Dalmaciji»

Državni tajnik Biščević skrenuo je pozornost na dio izjava potpredsjednika Finija koje odudaraju od ukupnog duha i sadržaja aktualnih hrvatsko-talijanskih odnosa. Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske smatra da ukupni uzajamni odnosi, položaj nacionalnih manjina dviju zemalja i zajednička okrenutost k europskim standardima i vrijednostima ne opravdavaju jednostrane ocjene o događajima iz povijesti, osobito nakon Drugog svjetskog rata, i njihovim posljedicama.

Obostrano je zaključeno da su odnosi dviju zemalja u usponu te da će predstojeći susreti, uključujući i zasjedanje Mješovite hrvatsko – talijanske komisije planirano za 22. studenog 2004. godine u Rimu, usmjeriti uzajamne odnose ka rješavanju konkretnih pitanja gospodarske, pravne i druge suradnje dviju zemalja.



Priopćenja