Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

EUROPSKO VIJEĆE: REPUBLIKA HRVATSKA JE KANDIDAT

Europsko vijeće je danas 18. lipnja 2004. u Bruxellesu usvojilo Zaključke o Republici Hrvatskoj kojima je Vijeće odlučilo da je Hrvatska država kandidat za članstvo u Europskoj uniji te da se postupak pristupanja treba pokrenuti.

Tekst Zaključaka Europskog vijeća o Republici Hrvatskoj, kandidatu za članstvo u Europskoj uniji je sljedeći (neslužbeni prijevod s engleskog na hrvatski jezik):

«Europsko vijeće pozdravlja Mišljenje Komisije o zahtjevu Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji kao i preporuku da se otvore pregovori o pristupanju. Europsko vijeće razmotrilo je zahtjev na temelju tog Mišljenja te je konstatiralo da Hrvatska zadovoljava političke kriterije koje je Europsko vijeće donijelo u Kopenhagenu 1993. kao i uvjetovanosti Procesa stabilizacije i pridruživanja koje je Vijeće donijelo 1997. Vijeće je odlučilo da je Hrvatska kandidat za članstvo te da se treba pokrenuti postupak pridruživanja.

Europsko vijeće odlučilo je sazvati bilateralnu međuvladinu konferenciju s Hrvatskom početkom 2005. radi započinjanja pregovora. Prije pregovora Vijeće će dogovoriti opći pregovarački okvir, uzimajući u potpunosti u obzir iskustvo petoga procesa proširenja. Europsko vijeće traži od Komisije da o tome dade svoju ocjenu prije isteka njezina mandata. Vijeće potvrđuje da će se pregovori temeljiti na hrvatskim individualnim zaslugama te da će njihova dinamika ovisiti isključivo o napretku Hrvatske u ispunjavanju uvjeta za članstvo.

Europsko vijeće naglašava da Hrvatska treba održavati punu suradnju s Haaškim tribunalom te poduzeti sve potrebne korake da se i posljednji optuženik pronađe i preda u Haag. Hrvatska također treba učiniti dodatne napore glede prava manjina, povratka izbjeglica, reforme pravosuđa, regionalne suradnje i borbe protiv korupcije.

U svrhu pripreme pregovora treba započeti rad s ispitivanjem acquis-a (t.j. zakonodavstva, op. p.) što se može najbolje učiniti u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Hrvatskom.

Europsko vijeće traži od Komisije da pripremi predpristupnu strategiju za Hrvatsku, uključujući i neophodni financijski instrument.

Europsko vijeće prima na znanje hrvatsku odluku da na države članice Europske unije ne primjenjuje nijedan aspekt Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa. U tom kontekstu Vijeće pozdravlja dogovor koji su postigle Italija, Slovenija i Hrvatska na trilateralnom sastanku u Bruxellesu 4. lipnja 2004.

Utjecaj statusa Hrvatske na ostale zemlje zapadnog Balkana

Europsko vijeće naglašava da stjecanje statusa kandidata od strane Hrvatske treba biti poticaj drugim zemljama zapadnog Balkana za provedbu reformi. Vijeće ponavlja svoje opredjeljenje za cjelovitu provedbu dogovora iz Soluna kojim se jasno stavlja do znanja da je budućnost zapadnog Balkana unutar Europske unije. Napredovanje pojedinih zemalja regije prema europskim integracijama nastavit će se usporedno s regionalnim pristupom koji ostaje bitnim elementom politike Europske unije. Europsko vijeće poziva Hrvatsku da nastavi davati snažan doprinos razvitku uže regionalne suradnje.»

Nakon usvajanja Zaključaka Europskog vijeća predsjedniku Vlade Republike Hrvatske dr. Ivi Sanaderu koji je predvodio hrvatsko izaslanstvo u Bruxellesu i ministru vanjskih poslova dr. Miomiru Žužulu prvi su čestitali predsjednik Europske komisije Romano Prodi, glavni tajnik Vijeća Javier Solana, predsjedatelj Vijeća irski premijer Bertie Ahern, povjerenik Europske komisije za vanjsku politiku Christopher Patten i irski ministar vanjskih poslova Brian Cowen.

Priopćenja