Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Bakota susreo se s povjerenikom za ljudska

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Gordan Bakota susreo se 16. lipnja 2004. u Zagrebu u ministarstvu vanjskih poslova s povjerenikom za ljudska prava pri Vijeću Europe Alvarom Gilom-Roblesom

U razgovoru je povjerenik za ljudska prava Gil Robles izrazio zadovoljstvo pozitivnim ozračjem i spremnošću Republike Hrvatske da i dalje radi na unaprjeđenju ljudskih prava svih svojih građana. Gil Robles je pohvalio odlučnost Vlade da omogući povratak svim izbjeglima te da do kraja ove godine riješi zahtjeve za povrat imovine, a u skorije vrijeme i pitanje stanarskog prava. Suradnju s Međunarodnim sudom u Haagu ocijenio je dobrom te istaknuo pozitivnim napore koje čine Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo.

Povjerenik Gil Robles je iznio da je upoznat s nastojanjima hrvatske Vlade za poboljšanje situacije u pravosuđu, ali sugerira da se što žurnije riješe zaostaci i da se učini više na području edukacije sudaca te da se svim građanima, bez obzira na imovinsko stanje i predviđenu visinu kazne omogući pravna pomoć, odnosno angažiranje odvjetnika. Smatra da bi hrvatski cilj trebalo biti učinkovitije pravosuđe što bi njezinim građanima ulijevalo veću sigurnost, a međunarodnoj zajednici i stranim investitorima više povjerenja u funkcioniranje pravne države.

Povjerenik Gil Robles se osvrnuo i na životne uvjete romskog stanovništva za koje drži da nisu loši, ali da za njihovo unaprjeđenje treba Romima omogućiti pristup zapošljavanju bez diskriminacije, a romskoj djeci pristup školovanju koje, prema potrebi, može uključivati i predškolsku nastavu hrvatskog jezika. O svom boravku u Hrvatskoj Povjerenik će napisati izvješće čiji bi nacrt mogao biti gotovo već do kraja srpnja. .



Priopćenja