Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Okrugli stolovi o implementaciji Milenijske deklaracije UN u Zagrebu

Na 55. Milenijskom zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda održanom u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku od 6. do 8. rujna 2000., koje je okupilo predsjednike država i ostale visoke dužnosnike 189 država članica Ujedinjenih naroda, jednoglasno je usvojena Milenijska deklaracija, rezolucijom 55/2

Milenijski ciljevi o čijoj implementaciji su države članice Ujedinjenih naroda dužne izraditi izvješće su: reduciranje i suzbijanje siromaštva; osiguranje osnovnog obrazovanja; ravnopravnost među spolovima; smanjivanje stope smrtnosti djece; poboljšanje zdravlja majki; borba protiv AIDS-a i drugih zaraznih bolesti; osiguranje održivosti okoliša i globalna suradnja (razvitak, pomoć, otpis dugova).

Za svaki od navedenih ciljeva, na UN-ovim globalnim konferencijama, svjetskim sastancima na vrhu te na sastancima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, već su razrađeni ciljevi koje je potrebno ostvariti do 2015. godine. Odabrani su prikladni indikatori pomoću kojih će se pratiti progres u ostvarivanju ciljeva. Praćenje progresa odvijat će se na dvije razine – na globalnoj i na državnoj.

Nacionalno izvješće o implementaciji spomenutih osam milenijskih ciljeva može poslužiti za sveobuhvatno političko planiranje i može pomoći državi da se usredotoči na nacionalne prioritete razvitka. Izvješće je namijenjeno javnosti, civilnom društvu, političarima, ljudima koji donose odluke u zemlji i medijima. Taj dokument treba uzeti u obzir nacionalne razvojne prioritete, što znači biti u skladu sa specifičnom situacijom u zemlji, a može se temeljiti i na već postojećim dokumentima.

Ministarstvo vanjskih poslova u suradnji s United Nations Development Programme-om (UNDP) organizira u Zagrebu narednih dana okrugle stolove na kojima će se raspravljati o milenijskim razvojnim ciljevima u Republici Hrvatskoj. Podloga za raspravu predstavnika resornih ministarstava, državnih institucija, nevladinih organizacija, stručnjaka i predstavnika civilnog društva je nacrt hrvatskog Izvješća o implementaciji milenijskih ciljeva.

Okrugli stolovi bit će održani u hotelu „Panorama“ u Zagrebu, Trg sportova 9, od 27. svibnja do 14. lipnja 2004. od 9 do 17 sati. Raspored je sljedeći:

27. svibnja 2004.
Ravnopravnost među spolovima
koordinatori: Ured za ravnopravnost spolova i UNDP

2. lipnja 2004.
Osiguranje osnovnog obrazovanja
koordinatori: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Svjetska banka

7. lipnja 2004.
Borba protiv AIDS-a i drugih zaraznih bolesti
koordinatori: Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, UNDP, UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija

8. lipnja 2004.
Osiguranje održivosti okoliša, Globalna suradnja
koordinatori: Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ministarstvo vanjskih poslova i UNDP

9. lipnja 2004.
Reduciranje i suzbijanje siromaštva
koordinatori: Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i UNDP

14. lipnja 2004.
Smanjenje stope smrtnosti djece, Poboljšanje zdravlja majki
koordinatori: Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija.



Priopćenja