Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Vanjskopolitički odbor Senata Sjedinjenih Američkih Država usvojio Rezoluciju 237

Vanjskopolitički odbor Senata Sjedinjenih Američkih Država je 6. studenog 2003. usvojio Rezoluciju 237 kojom se pozdravljaju međusobne isprike predsjednika Srbije i Crne Gore i Republike Hrvatske, izrečene za vrijeme posjeta predsjednika RH Stjepana Mesića Beogradu 10. rujna 2003. godine.

Rezoluciju su predložili senatori Liebermann, McCain i Biden, a usvojena je jednoglasno. Prisutni senator Biden je istaknuo razloge predlaganja rezolucije koja ima za cilj da se oda priznanje dvjema državama koje su se izjednačile s novim članicama NATO-a u podršci Amerike, kao i da se osnaži njihova pozicija u pogledu približavanja NATO-u i Europskoj uniji.

U Rezoluciji 237 pozdravljaju se međusobne isprike "za zločine počinjene od strane državljana obje države nad državljanima druge države" te ohrabruju ostali vođe u regiji da "poduzmu slične konkretne mjere pomirbe".

U nastavku rezolucije Senat "pozdravlja javne isprike, pohvaljuje inicijative i osobnu hrabrost; prepoznaje važnost sličnih isprika za proces pomirbe u JIE; bilježi podršku javnosti regije; poziva vlade regije da nastave u svojim naporima ohrabrivanja i poboljšavanja pomirbe; i naglašava važnost rješavanja postkonfliktnih pitanja – uključujući osiguravanje prava izbjeglicama i prognanicima pravo na povratak domovima te privođenje optuženih za ratne zločine pravdi, uključujući kroz suradnju s ICTY-em."



Priopćenja