Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

MVP RH - Priopćenja za javnost

Budući da sa zabrinutošću prati razvoj krize na Srednjem Istoku, hrvatska Vlada je pozdravila jednoglasno donošenje Rezolucije 1441 VS UN o inspekcijskom režimu u Iraku. RH apelira na vladu Iraka da dosljedno surađuje u provođenju Rezolucije 1441, što, u konačnici, može doprinijeti mirnom okončanju ove krize.

Irak mora predstaviti vjerodostojne dokaze da ne predstavlja opasnost za svjetski mir, te da svojim ponašanjem ne povećava opasnost od izbijanja ratnog sukoba.

Hrvatska, unutar svojih mogućnosti, daje doprinos uspješnom radu Inspekcijskog tima UNMOVIC-a u Iraku, kroz sudjelovanje hrvatskih stručnjaka-inspektora. U slučaju neuspjeha inspekcijskog tima, Hrvatska se zalaže da se problem nastavi rješavati u okviru Vijeća sigurnosti. Općeprihvaćeno je i tumačenje Rezolucije 1441, izneseno tijekom sjednice VS, na kojoj je donesena ova rezolucija, da će se, u slučaju kršenja inspekcijskog režima s iračke strane, prvo konzultirati VS.

U tom smislu, Hrvatska još jednom poziva Irak na punu suradnju s inspektorima UNMOVIC-a i s pozornošću očekuje Izvješće UN, predviđeno za kraj veljače 2003.Na taj način, Hrvatska podržava poštivanje međunarodnog prava i uloge svjetske organizacije u kriznim situacijama.

Hrvatska se dosljedno zalaže za kontrolu, zabranu i uništenje oružja za masovno uništavanje i vrlo je aktivna u UN i u drugim međunarodnim forumima u dosljednoj primjeni svih konvencija koja se odnose na tu vrstu oružja.

Hrvatska pozdravlja napore i SAD, kao vodeće sile međunarodne protuterorističke koalicije i NATO-a. Kao kandidat za članstvo, smatra da NATO treba biti još više iskorišten u borbi protiv globalnog terorizma i obrani najviših načela demokracije, međunarodnog mira i sigurnosti.

Ipak, RH izražava zabrinutost mogućim posljedicama, u slučaju vojnog rješavanja krize, na cijelu regiju Bliskog i Srednjeg Istoka. U tom smislu, očekivane posljedice moguće eskalacije vojnog sukoba, bile bi veliki broj civilnih žrtava, izbjeglička kriza masovnih razmjera i poremećaj globalnog gospodarstva.



Priopćenja