Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

MVP RH - Priopćenja za javnost

Republika Hrvatska se priklanja pridruženim i pristupajućim članicama Europske unije u podršci demarša predsjedništva Europske unije o Iraku od 4. veljače 2003. godine.

Nakon razgovora ministra vanjskih poslova RH Tonina Picule i grčkog ministra Jorgas Papandreua, u kojem je hrvatski ministar izviješten o demaršu, Ministarstvo vanjskih poslova izražava potpunu suglasnost sa zahtjevom Predsjedništva EU upućenom Iraku, te dijeli zabrinutost međunarodne zajednice u pogledu iračke krize iako Republika Hrvatska u ovom trenutku svojim statusom nije mogla direktno sudjelovati u donošenju predmetnog demarša.

U demarš koji je predsjedništvo EU uputilo iračkoj misiji u Ateni, Bruxellesu i New Yorku se naglašava da je vrijeme koje je međunarodna zajednica dala Iraku, svojom rezolucijom 1441, isteklo te da Irak mora odmah i bezuvjetno prihvatiti zahtjeve koji su postavljeni.

Republika Hrvatska, kao članica Ujedinjenih naroda, smatra da sve zemlje koje pripadaju svjetskoj organizaciji moraju i poštivati njezine odluke a s ciljem stvaranja mira i stabilnosti u svim dijelovima svijeta, zalažući se da se mogući nesporazumi riješe mirnim putem.

O predmetnom stavu Republike Hrvatske Ministarstvo vanjskih poslova je notom izvijestilo i Vijeće ministara EU.

Priopćenja