Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

MVP RH - Priopćenja za javnost

Nakon što je od strane američke administracije pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda prezentiran dodatni dokaz o iračkom posjedovanju oružja za masovno uništenje Republika Hrvatska se priklanja naporima međunarodne zajednice za razoružanje Iraka.

Ovom se prezentacijom dodatno podupire izvješće UN inspektora na terenu, te u svezi rasprave vođene na Vijeću sigurnosti UN-a, a u skladu sa zajedničkom izjavom Vijeća ministara Europske unije od 27. siječnja 2003. godine.

U sklopu svojih međunarodnih aktivnosti, a temeljem partnerstva i solidarnosti "Vilinius skupine", Republika Hrvatska je podržala današnju Zajedničku izjavu Vilnius skupine deset zemalja. Ovom se izjavom podupiru napori Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne zajednice za razoružanje Iraka te bezuvjetno poštivanje UN Rezolucije 1441, što podrazumijeva potpunu suradnju s inspektorima UN na terenu.

Istodobno, Republika Hrvatska izražava jaku zabrinutost svakom mogućom proliferacijom oružja za masovno uništenje, koje predstavlja najozbiljniju prijetnju međunarodnoj sigurnosti.

Priopćenja