Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

MVP RH - Priopćenja za javnost

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula susreo se danas, četvrtak, 13. veljače 2003. godine, s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Parlamenta Islamske Republike Iran Mohsenom Mirdamadijem.

Mirdamadi je istaknuo kako je cilj posjeta iranskog parlamentarnog izaslanstva promicanje odnosa s Hrvatskim saborom, posebice suradnje na razini predsjednika dvaju parlamenata, dvaju parlamentarnih odbora za vanjsku politiku te parlamentarnih grupa prijateljstva.

U razgovoru su istaknuti dobri politički odnosi dviju zemalja, te naglašeno kako je potrebno unaprijediti za sada nedostatnu gospodarsku suradnju. Hrvatski je ministar upoznao gosta s namjerom Vlade RH da u najskorije vrijeme imenuje novog veleposlanika u Islamskoj Republici Iran, te o svojoj namjeri da ubrzo posjeti Iran.

Ministar Picula i predsjednik vanjskopolitičkog odbora iranskog Parlamenta Mirdamadi razmijenili su stajališta o iračkoj krizi. Iran i RH dijele zabrinutost zbog razvoja situacije u iranskom susjedstvu, te imaju vrlo bliska stajališta o iračkoj krizi i učincima koje bi njezin daljnji razvoj mogao imati na međunarodne odnose.



Priopćenja