Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Picula primio predstavnike Amnesty International Hrvatske...

Danas je, (ponedjeljak, 03. ožujka) ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula primio predstavnike nevladine udruge Amnesty International Hrvatske (AI) s kojima je, između ostaloga, razgovarao o poziciji Republike Hrvatske prema Međunarodnom kaznenom sudu, te djelovanju Republike Hrvatske, kao članice UN Komisije za ljudska prava na predstojećem 59. zasjedanju te komisije, koje će se održati u Ženevi, od 17.03.-25.04.2003. godine.

Predstavnici Amnesty Internationala posebno su se zanimali za pozicije RH glede prioritetne problematike kojom će se AI baviti tijekom predstojećeg zasjedanja UN Komisije za ljudska prava (reforma djelovanja UN Komisije za ljudska prava, pitanje smrtne kazne, pitanje potpore Dodatnom protokolu uz UN Konvenciju protiv mučenja i drugih okrutnih, neljudskih i ponižavajućih postupaka, itd.), te zamolili za suradnju i međusobnu razmjenu informacija.

Ministar Picula potpisao je Izjavu protiv mučenja u sklopu kampanje AI protiv mučenjaUtvrđeno je da se dio prioriteta AI poklapa s prioritetima RH, te će se nastaviti razmjena informacija i suradnja u područjima koja su od obostranog interesa za Vladu i AI, a sve u cilju daljeg promicanja i primjene univerzalnih i regionalnih standarda zaštite ljudskih prava.

Prigodom posjeta predstavnika AI MVP-u, ministar Picula potpisao je Izjavu protiv mučenja u sklopu kampanje AI protiv mučenja.



Priopćenja