Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Kopenhagenu je 5. ožujka 2003. završila Svjetska konferencija o dopingu u sportu...

U Kopenhagenu je 5. ožujka 2003. svečanim zajedničkim potpisivanjem Izjave završila Svjetska konferencija o dopingu u sportu. Kopenhagensku Izjavu protiv dopingu u sportu je u ime Republike Hrvatske potpisala Ana Marija Bešker, hrvatska veleposlanica u Kraljevini Danskoj.

Konferenciji i Izjavi prethodilo je višegodišnje pregovaranje i usuglašavanje teksta u kojem su sudjelovali i hrvatski znanstvenici i sportski stručnjaci.

Republika Hrvatska je, zajedno s još 70-tak zemalja potpisnica Kopenhagenske Izjave, ujedno dala moralnu i političku podršku Svjetskom Anti-doping Kodeksu koji je usvojen na Konferenciji kao rezultat rada i dogovora predstavnika Vlada, Olimpijskih odbora, Vijeća Europe, UNESCO-a i međunarodnih sportskih federacija.

Od zemalja sudionica Konferencije o dopingu u sportu u Kopenhagenu očekuje se da uključe dogovorene standarde anti-dopinga u nacionalna zakonodavstva do Olimpijade 2004. godine i da ih provedu u djelo do 2006. godine Sportaši država koje zakonom ne prihvate spomenute standarde neće moći sudjelovati na međunarodnim natjecanjima nakon određenih rokova.

Konferencija u Kopenhagenu 2003., njena Izjava i Kodeks Anti-Dopinga povijesne su prekretnice sporta i znače povratak zdravim nadmetanjima sportaša i čestitim principima natjecanja.Priopćenja