Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Picula susreo se s mvp Republike Gambije Baboucarrom Blaiseom Ismailaom Jagneom...

Večeras se je (četvrtak, 13. ožujka 2003. godine) ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula susreo se s ministrom vanjskih poslova Republike Gambije Baboucarrom Blaiseom Ismailaom Jagneom, koji od 12. do 15. ožujka 2003. boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Posjet gambijskog ministra vanjskih poslova je prvi posjet visoke razine iz Republike Gambije od uspostave diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom 1998. godine. Postignuta je suglasnost oko prijedloga da se hrvatski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu akreditira u Republici Gambiji, a gambijski veleposlanik u Londonu u Republici Hrvatskoj.

Tijekom susreta izraženo je uvjerenje kako je posjet ministra vanjskih poslova Gambije i izaslanstva, početak dobre bilateralne suradnje u područjima od zajedničkog interesa, posebice u području gospodarstva. Gambijskoj strani su uručeni nacrti bilateralnih gospodarskih ugovora o trgovini i gospodarskoj suradnji, te o promicanju i zaštiti ulaganja. Farmaceutska industrija, brodogradnja, suradnja luka i turizam su identificirani kao područja moguće hrvatsko - gambijske suradnje u području gospodarstva.

Hrvatska strana je istaknula vrlo dobru suradnju koja je ostvarena s Gambijom u međunarodnim organizacijama, posebice Ujedinjenim Narodima. Izražena je zahvalnost Gambiji za potporu koju je, kao nestalna članica Vijeća sigurnosti UN, pružala Republici Hrvatskoj po pitanju Prevlake. Gambijska strana je potvrdila da će, na izborima 2007, podržati kandidaturu Republike Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti za razdoblje 2008/2009.



Priopćenja