Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatsko izaslanstvo sudjeluje u Ženevi na 59. Zasjedanju Komisije UN o ljudskim pravima...

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno Antom Simonićem, potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske sudjeluje u Ženevi na 59. Zasjedanju Komisije Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima koje je započelo 17. ožujka. Sastanak Komisije UN, koje je Republika Hrvatska punopravni član, najznačajniji je redoviti godišnji skup o ljudskim pravima i njihovom poštivanju u svijetu.

Potpredsjednik Vlade Simonić imao je jučer (18. ožujka) izlaganje u kojem je potvrdio otvorenost Republike Hrvatske prema međunarodnim mehanizmima koji se bave ljudskim pravima te uputio, u ime Vlade Republike Hrvatske, poziv tematskim izvjestiteljima Komisije. Simonić je kazao da svjetska sigurnost i mir moraju biti temeljeni na ljudskim pravima koja se ne smiju žrtvovati u borbi protiv terorizma.

Napredak Hrvatske u zaštiti i promicanju ljudskih prava ostvaren je u posljednjih godinu dana na institucionalnoj i zakonodavnoj razini, rekao je potpredsjednik Vlade te istaknuo Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, povratak prognanih i izbjeglih osoba i potvrdio ustrajnost i dosljednost hrvatske države u zaštiti i promicanju ljudskih prava uz poštivanje usvojenih visokih suvremenih standarda.



Priopćenja