Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

MVP RH pozorno prati razvoj događaja nakon napada na Irak

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske pozorno prati razvoj događaja nakon napada na Irak te je u stalnoj vezi s diplomatsko-konzularnim predstavnicima naše zemlje na Bliskom istoku. Hrvatska javnost pokazuje poseban interes za informacije kako o razvoju događaja, tako i o položaju naših građana koji se nalaze u tom području. Otvoreni telefon u MVP broj 01 / 482 63 81 u Odjelu za konzularna pitanja kao i web stranice www.mvp.hr na kojima se nalazi poseban dio o krizi u Iraku u središtu su pozornosti kako građana tako i medija.

Djelatnici MVP-a koji su direktno vezani uz zemlje na Bliskom istoku u kojim se nalaze naši građani imaju stalne kontakte i s predstavnicima tvrtki u kojima oni rade. Tako je MVP izviješten da je jučer, u srijedu, 19. ožujka uspješno izvršena smjena naših radnika u Siriji. Naime, zrakoplovom Croatia Airlinesa u Damask i iz njega u Zagreb prevezena je skupina radnika INA-e, NAFTAPLIN-a i CROSCO-a. Hrvatski radnici u Siriji uživaju organiziranu zaštitu od nadležnih sirijskih organa i nalaze se, zbog prirode svog posla, izvan Damaska u pustinjskom dijelu.

Prema spoznajama MVP-a od jučer do 10 sati zračni je promet nad Sirijom bio redovit. Svi letovi, osim KLM-a koji je otkazao letove, su održani. Od danas u zračnom prostoru postoje određena ograničenja, posebno u zračnom prometu na linijama za Kairo, a započeli su otkazi letova za Tel Aviv.

Važno je napomenuti da sva hrvatska diplomatsko-konzularne predstavništva u Tel Avivu, Teheranu i posebno Kairu rade iako je iz Izraela i Irana povučen dio osoblja zajedno s članovima njihovih obitelji. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kairu radi u punom sastavu i nitko od članova veleposlanstva nije povučen u zemlju. U državama u kojima RH nema svoje predstavništvo konzularnu pomoć pružit će predstavnici prijateljskih država koji u dotičnoj zemlji imaju svoje predstavništvo. Tako će, prema dogovoru s tim državama, hrvatske interese u Siriji, Saudijskoj Arabiji i Jordanu zastupati Veleposlanstvo Republike Austrije, a u Kataru, Kuvaitu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima zastupati Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine.



Priopćenja