Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Obavijesti o zračnom i pomorskom prostoru na Bliskom istoku...

Prema informacijama koje je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske primilo putem Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu izdane su posebne obavijesti pomorskim i zrakoplovnim kompanijama koje su vezane uz aktivnosti u zračnom i pomorskom prostoru na Bliskom istoku.

U tim je informacijama, o kojima se može više saznanja dobiti u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza Republike Hrvatske, između ostalog navode i radio kanali na kojima se komunicira s koalicijskim pomorskim snagama. Površinska plovila, pomorska plovila, te sve letjelice koje se približavaju koalicijskim pomorskim snagama, obavještavaju se da zadrže radio vezu između mostova na Kanalu 16, ili Međunarodnoj SOS frekvenciji (121,5 MHZ VHF) ili Vojnoj SOS frekvenciji (243.0 MHZ UHF).

Teritorijalni zračni prostor Iraka zatvoren je, do daljnjega, za sve ne koalicijske letjelice, osim medicinskih, vatrogasnih, spasilačkih i humanitarnih letova koje odobri Srednje zapovjedništvo. Sve letjelice koje se približavaju koalicijskim pomorskim snagama trebaju zadržati gore navedene radio veze. Pravovremena i točna identifikacija civilnih letjelica u ovim kritičnim područjima važna je radi izbjegavanja nehotične uporabe sile, navodi se u obavijesti koalicijskih snaga SAD-a koja je zaprimljena u MVP RH.

Ministarstvo vanjskih poslova je također izvješteno da je otkazan niz letova gotovo svih svjetskih zrakoplovnih kompanija kojima je izričito naređena zabrana ulaska i u viši zračni prostor Iraka pod prijetnjom "rušenja svega što se zatekne u tom prostoru", te da su zračni putovi "pomaknuti" sjeverno i južno od Cipra, Sirije i Iraka.



Priopćenja