Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Povodom konstatacija predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza...

Povodom konstatacija predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza Ivana Šukera, izrečenih u jednoj TV emisiji, o izostanku reakcije Ministarstva vanjskih poslova na slučaj paljenja hrvatske državne zastave na utakmici Crvena zvezda – Zadar u Beogradu koja je održana 22. prosinca 2002. Ministarstvo vanjskih poslova RH želi radi istinitog informiranja javnosti naglasiti slijedeće:

  1. Povodom tog incidenta je 24. prosinca 2002. u Ministarstvo vanjskih poslova RH pozvan otpravnik poslova Veleposlanstva Srbije i Crne Gore u Zagrebu kojom prilikom mu je uručen službeni prosvjed. O tome je istog dana izdano Priopćenje broj 371/02 Ministarstva vanjskih poslova RH, u kojem je izvijestilo hrvatsku javnost o poduzetom, što su prenijeli i hrvatski mediji.
  2. Hrvatski sportski klubovi i Savezi, kao i njihovi funkcionari dužni su voditi brigu kako o funkcioniranju klubova, regularnosti natjecanja tako i o sigurnosnim mjerama na samom natjecanju, što nažalost često nije slučaj jer se radi većeg financijskog profita zanemaruju izdvajanja sredstava za poduzimanje mjera koje bi mogle spriječiti incidentne situacije.
  3. Iako to nitko iz Hrvatskog košarkaškog saveza i klubova koji sudjeluju u Goodyear ligi nije tražio od MVP-a, Veleposlanstvo RH u Srbiji i Crnoj Gori je u više navrata uoči dolaska hrvatskih klubova od nadležnih organizatora susreta u Beogradu tražilo da se poduzmu mjere kako bi se ubuduće izbjegli slični incidenti i u tom su smjeru dobivena određena jamstva.
  4. Nažalost, i posljednji događaji pokazuju da se i na neutralnim terenima teško izlazi na kraj s nasilnim ponašanjem navijača, kao što je to bio slučaj s navijačima Crvene zvezde na jučerašnjoj utakmici s KK Zadrom u Ljubljani.
  5. Ministarstvo vanjskih poslova RH najoštrije osuđuje takvo ponašanje, ali još jednom želi ukazati i na činjenicu da sva odgovornost za organizaciju utakmica, a time i ponašanje gledateljstva leži na organizatorima natjecanja, klubovima, savezima kao i njihovim čelnim ljudima koji sudjeluju u pripremi utakmica u kojima se mogu očekivati slični incidenti.


Priopćenja