Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Picula primio je državnog tajnika za manjinska pitanja u Uredu predsjednika Vlade Republike Mađarske Vilmosa Szaba...

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula i zamjenik ministra dr. Ivan Šimonović primili su 16. travnja 2003., u odvojenim susretima, državnog tajnika za manjinska pitanja u Uredu predsjednika Vlade Republike Mađarske Vilmosa Szaba, koji s izaslanstvom boravi u jednodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova dr. Nenad Prelog i mađarski državni tajnik Vilmos Szabo su, uz stručna izaslanstva obiju strana, razmotrili aktualna pitanja suradnje te iskustva dviju zemalja u području zaštite manjina, kako u pogledu brige za vlastite manjine u susjednim zemljama, tako i za nacionalne manjine i etničke zajednice u svojim državama.

Mađarsko je izaslanstvo izvijestilo hrvatsku stranu o najavljenim izmjenama Zakona o Mađarima izvan granica u skladu s primjedbama pojedinih međunarodnih organizacija za ljudska prava i nekih susjednih zemalja.

Posebna je pozornost na sastanku posvećena nedavno usvojenom hrvatskom Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina koji pripadnicima manjina na teritoriju Republike Hrvatske omogućava učinkovito sudjelovanje u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima putem vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u jedinicama samouprave.

Hrvatska i mađarska strana su suglasne da jednaki tretman svih manjinskih udruga u obje države pridonosi boljem položaju manjina i pogoduje dobroj međudržavnoj suradnji.Priopćenja