Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Mvp RH Tonino Picula u dva je odvojena sastanka primio predstavnike logoraša i stradalnika II. svjetskog rata...

U jučerašnjoj emisiji “Meridijan 16”, u prilogu pod nazivom “Molatske muke” dan je kratak usputni komentar na sastanak održan u Ministarstvu vanjskih poslova dana 7. svibnja 2003. U komentaru se navodi kako su bivši logoraši i stradalnici II. svjetskog rata od ministra Picule dobili odgovor da su se za odštetu trebali brinuti za vrijeme bivše Jugoslavije, koji komentar ne odražava ni sadržaj niti ton održanog sastanka.

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula u dva je odvojena sastanka primio predstavnike logoraša i stradalnika II. svjetskog rata (Hrvatske udruge logoraša antifašista u talijanskom logoru na Molatu, Udruge Otočni sabor i Vijeća Mjesnog odbora Savar, kao i predstavnike Udruge stradalnika II. svjetskog rata pod okupacijom Italije i Njemačke 1941. - 1945. godine), te se zadržao s njima u devedesetminutnom razgovoru.

Tom prigodom ministar Picula je između ostalog, imajući na umu protek vremena od 60 godina od tih tragičnih događanja, upitao jesu li logoraši pokušavali riješiti to pitanje s prethodnim vlastima. Nakon dobivenog negativnog odgovora ministar Picula je izrazio žaljenje da ovakve inicijative nisu pokretane u doba bivše Jugoslavije, koja je s Italijom sklapala niz ugovora kojima su se zatvarala pitanja proizašla tijekom i nakon rata.

Daljnji tijek razgovora odnosio se na pojašnjenja ministra Picule vezana uz rad Mješovitog hrvatsko-talijanskog povjerenstva, na prijedloge udruga logoraša i stradalnika vezano za izradu zakona o žrtvama ratnih stradanja, te na ostala pitanja vezana uz aktivnosti udruga.

Ministar Picula je s pozornošću saslušao predstavnike udruga te primio materijale koje su pripremili uz napomenu da će ih stručne službe u okvirima svoje nadležnosti detaljno proučiti.



Priopćenja