Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Picula susreo se s rumunjskim mvp-om Mirceaom Geoana-om...

Danas, 15. svibnja 2003. godine, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula susreo se, na marginama 112. Zasjedanja Odbora ministara Vijeća Europe s rumunjskim ministrom vanjskih poslova Mirceaom Geoana-om. Tom je prigodom potvrđena dobra suradnja dvije države, pojačana identičnostima vanjskopolitičkih ciljeva na putu za ulazak u EU i NATO.

Ministar Picula je istaknuo da je dobra bilateralna suradnja dvije zemlje dio priprema za ulazak u EU. Rumunjski ministar je pozdravio napore koje RH ulaže za ulazak u EU, podržao je potpisivanje Jadranske povelje, te je sa zadovoljstvom najavio skori posjet Predsjednika Rumunjske Republici Hrvatskoj.

S obje strane je naglašena želja za suradnjom u strateškim projektima, posebice na razvitku energetsko-gospodarske strukture, jačanju aktivnosti na području robne razmjene, kao i u turizmu. Razgovaralo se o suradnji u Dunavskom procesu s ciljem osnaženja gospodarstva dvije države.

U kontekstu tema vezanih za Vijeće Europe naglašen je značaj te najstarije demokratske organizacije u Europi, te je podržano održavanje Trećeg summit-a na vrhu Vijeća Europe. Rumunjski je mvp iskazao zainteresiranost svoje zemlje da bude domaćin tom skupu o čemu će se dogovoriti s Poljskom koja je također istaknula kandidaturu. Tom je prigodom izložio prijedlog da, po isteku mandata sadašnjeg glavnog tajnika Vijeća Europe g. Schwimmera, zemlje Srednje i Jugoistočne Europe podnesu "regionalnu kandidaturu" za to mjesto.

Ministar Picula je ponovio poziv Rumunjskoj za sudjelovanje na predstojećem sastanku Radnih stolova i Regionalnog stola Pakta o stabilnosti koji će se održati u Cavtatu 26. i 27. svibnja ove godine.



Priopćenja