Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Picula susreo se s grupom vodećih hrvatskih gospodarstvenika...

U ponedjeljak 26. svibnja 2003. godine ministar vanjskih poslova Tonino Picula susreo se u Ministarstvu vanjskih poslova s grupom vodećih hrvatskih gospodarstvenika. Na sastanku su bili prisutni čelni ljudi vodećih hrvatskih tvrtki: g. Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave Hrvatskih telekomunikacija, g. Željko Čović, predsjednik Uprave Plive, g. Rajko Pfaff, zamjenik predsjednika Uprave Ericsson Nikola Tesla, g. Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Atlantic grupe, g. Darko Marinac, predsjednik Uprave Podravke, gđa Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora, g. Franjo Luković, predsjednik Uprave Zagrebačke Banke i gđa Lidija Horvatić, direktorica međunarodnih odnosa Hrvatske udruge poslodavaca.

Sastanak je organiziran kao priprema za posjet hrvatskih gospodarstvenika Bruxellesu. Očekuje se da bi se navedeni posjet, nakon usklađivanja mogućih termina u Europskoj komisiji, trebao realizirati na jesen 2003. godine.

Obzirom na značaj gospodarske dimenzije u kontekstu procjene spremnosti određene države za članstvo u Europskoj uniji, stalan napredak hrvatskog gospodarstva postaje jedan od ključnih argumenata kada se govori o spremnosti RH za prilagodbu standardima Europske unije. Neutralna izvješća i pokazatelji uspješnosti hrvatskog gospodarstva u odnosu na zemlje okruženja, ali i tranzicijske zemlje općenito, dobar su temelj za takvu argumentaciju. No, način na koji istaknuti hrvatski gospodarstvenici ocjenjuju stanje hrvatskog gospodarstva, između ostalog, i u odnosu na Europsku uniju i regiju, te utjecaj europskih reformi na uvjete poslovanja u Republici Hrvatskoj, predstavlja dodatnu vrijednost u boljem razumijevanju prilika i jasnijoj percepciji ukupnog stanja u Republici Hrvatskoj od strane partnera u Europskoj uniji.

Posjet Bruxellesu u tom će smislu biti i prilika da naši najutjecajniji gospodarstvenici, dužnosnicima i službenicima Europske komisije, te predstavnicima država članica, pojasne molbu za članstvo u Europskoj uniji s gospodarskog aspekta. Prije svega, u kojoj će mjeri molba utjecati na mijenjanje uvjeta poslovanja u Republici Hrvatskoj i uopće kakve promjene kandidatura donosi hrvatskom društvu u području gospodarstva, ali i šire.

Ovu inicijativu Ministarstva vanjskih poslova, koja je pozdravljena i prihvaćena od strane prisutnih gospodarstvenika, valja sagledati u širem kontekstu potrebe stalnog lobiranja i kontinuirane prisutnosti Republike Hrvatske u zemljama članicama te u samom institucionalnom središtu Europske unije. Nastup hrvatskih gospodarstvenika utoliko je značajniji jer pruža mogućnost i drugim segmentima hrvatskog društva da aktivno sudjeluju u navedenom procesu.



Priopćenja