Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Cavtatu održan sedmi sastanak II Radnog stola Pakta o stabilnosti...

Na sedmom sastanku II. Radnog stola Pakta o stabilnosti održanom 26. svibnja 2003. godine u Cavtatu pod predsjedavanjem Fabrizia Saccomannia razmatrala su se pitanja iz područja infrastrukture, energetike, liberalizacije trgovine, investicija, socijalne kohezije te IT tehnologija u jugoističnoj Europi (JIE).

Na području infrastrukture planira se definiranje transportne mreže za regiju, s time da je naglašena potreba za većim sudjelovanjem zemalja regije u procesu odlučivanja o prioritetima. Potpisivanje Ugovora o Savi ocijenjeno je kao dobar primjer regionalne suradnje.

Pozdravljeno je potpisivanje MoU o uspostavljanju tržišta električnom energijom u JIE te se na poticaj Europske komisije planira proširenje i na područje plina.

Pozitivno je ocijenjeno potpisivanje niza ugovora o slobodnoj trgovini među zemljama regije te je istaknuto da treba nastaviti rad na njihovoj primjeni. Dosadašnje reforme za poticanje stranih ulaganja pozitivno su ocijenjene te je ukazano da treba nastaviti s reformama. Razmatrana je daljnja suradnja na području socijalne kohezije te IT tehnologije.



Priopćenja