Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Sarajevu je 9. lipnja o. g. održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja sudionica...

U Sarajevu je 9. lipnja o. g. održan sastanak ministara vanjskih poslova zemalja sudionica i promatrača Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), gdje Republika Hrvatska ima status promatrača. Izaslanstvo Republike Hrvatske predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova dr. Ivan Šimonović. Sastanak u Sarajevu poseban je naglasak stavio na jačanje suradnje, stabilnosti i sigurnosti u Jugoistočnoj Europi, a razmotrena su i očekivanja od sastanka na vrhu u Solunu koji će se održati 21. lipnja o.g.

U svom govoru dr. Šimonović je istaknuo najvažnija postignuća Republike Hrvatske u regionalnoj suradnji, kao što su sastanak Regionalnog stola i sva tri Radna stola Pakta o stabilnosti održanih u svibnju u Cavtatu, privremeno ukidanje viza za državljane Srbije i Crne Gore, te učinak hrvatskog napredovanja prema Europskoj uniji na stabilnost i prosperitet regije.

Zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova ukazao je i na složeni položaj država Procesa stabilizacije i pridruživanja u pogledu zahtjeva SAD-a za izuzećem američkih državljana iz nadležnosti Međunarodnog kaznenog suda. Dr. Šimonović upozorio je na teškoće u zaštiti vlastitih nacionalnih interesa i balansiranja između proturječnih zahtjeva SAD-a i Europske unije izrazivši nadu da će velike sile uskoro postići kompromis.

Na marginama sastanka zamjenik ministra dr. Šimonović susreo se s ministrom vanjskih poslova BiH Mladenom Ivanićem.

Ministarski sastanak SEECP-a završit će usvajanjem Zajedničke izjave kojom će biti potvrđena područja zajedničke suradnje.



Priopćenja