Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zamjenik ministra vanjskih poslova dr. Ivan Šimonović primio je 12. lipnja ...

Zamjenik ministra vanjskih poslova dr. Ivan Šimonović primio je 12. lipnja 2003., u okviru redovitih bilateralnih političkih konzultacija, austrijsko izaslanstvo na čelu s glavnim tajnikom Saveznog ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije dr. Johannesom Kyrleom.

Daljnji napredak u tradicionalno dobrim bilateralnim odnosima registriran je dogovorenim sastankom stručnih skupina dviju zemalja glede utvrđivanja naknade austrijskim državljanima za oduzetu imovinu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine koji će se održati u Zagrebu 18. lipnja 2003.

Otvorena pitanja, kao što je zabrana uvoza govedine, rješavat će se uspostavom kontrole i monitoringa u vidu softwarea jedinstvenog registra podataka koja se očekuje 1. srpnja 2003.

Glede povrata arhivske građe, austrijska strana je zamoljena za podršku u ostvarenju povrata sukladno Sporazumu iz 1923. i Protokola iz 1958. godine.

Nadalje, u razgovorima je potvrđeno dosljedno austrijsko stajalište, odnosno puna podrška hrvatskoj aplikaciji za članstvo u Europskoj uniji. S obzirom na napredak u odnosima s EU, Austrija je ponudila Hrvatskoj uključivanje u Regionalno partnerstvo, odnosno regionalnu suradnju koja, uz Austriju, obuhvaća Češku, Mađarsku, Poljsku, Sloveniju, Slovačku. Ova regionalna skupina zamišljena je kao priprema za suradnju tih država nakon članstva u EU (po uzoru na BENELUX).



Priopćenja