Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovat će u ponedjeljak, 12. listopada 2020. godine, na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije u Luxembourgu.

Na sastanku Vijeća razgovarat će se o situaciji u Bjelarusu i daljnjem angažmanu EU-a u potpori bjelaruskim građanima. O aktualnom razvoju događanja i izazovima vezanima uz Dijalog Srbija-Kosovo ministri će razgovarati s posebnim predstavnikom EU-a za Dijalog i ostala zapadnobalkanska regionalna pitanja Miroslavom Lajčakom.
 
Na dnevnom redu je i sveobuhvatna rasprava o odnosima EU-a i Rusije, uz naglasak na jačanje provedbe pet načela djelovanja EU-a prema Rusiji, trovanje oporbenog političara Alekseja Navaljnog te ulogu Rusije u zajedničkom susjedstvu.

Održat će se i strateška rasprava o jačanju angažmana EU-a s državama Latinske Amerike i Kariba, kao i o promicanju multilateralizma.

Ministri će se dotaknuti i situacije vezano uz Nagorno Karabah, Venezuelu i Mozambik, kao i ishod sastanka na vrhu EU-Ukrajina. Vijeće će bez rasprave usvojiti Zaključke o Bosni i Hercegovini/operaciji EUFOR Althea, kojima EU potvrđuje svoju potporu produljenju izvršnog mandata operacije od strane Vijeća sigurnosti UN-a.

Više o sastanku na: https://www.consilium.europa.eu/en/meetings/fac/2020/10/12/