Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, na 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, sudjeluje od 24. do 26. rujna 2018. godine na 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Tijekom boravka u New Yorku ministrica će nazočiti otvaranju “Nelson Mandela Peace Summita” te sudjelovati na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a na temu Sirije i Libije.

Uz središnje događanje, otvaranje Opće rasprave 73. zasjedanja Opće skupštine UN-a, na poziv Glavnog tajnika UN-a, Antónia Guterresa, ministrica će sudjelovati na skupu „Action for Peacekeeping” (A4P), na Okruglom stolu o inicijativi Ujedinjene Kraljevine za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobima,  na događanju na visokoj razini pod nazivom „Smrtna kazna: siromaštvo i pravo na pravno zastupanje“ te na Transatlantskoj večeri.

Ministrica će u srijedu, 26. rujna 2018., biti domaćin neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova kvadrilaterale - Bugarska, Grčka, Hrvatska i Rumunjska, koji će se održati u prostorijama Stalne misije Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, na adresi 820 Second Avenue, 19th Fl., New York, s početkom u 8,30 sati.

Istog dana, ministrica Pejčinović Burić domaćin je sastanka ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (SEI), kojom predsjeda Republika Hrvatska. Sastanak će se u formi radnog ručka održati u restoranu Tudor City Steakhouse, na adresi 45 Tudor City Pl, New York, s početkom u 13,00 sati.

Predviđeno je sudjelovanje  potpredsjednice Vlade i ministrice Pejčinović Burić na sastanku EU-a na visokoj razini o Siriji, a na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a održat će i niz bilateralnih sastanaka.

Molimo predstavnike medija, zainteresirane za snimanje početka sastanaka kojima je domaćin potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić da svoj dolazak najave na mail glasnogovornik@mvep.hr do ponedjeljka, 24. rujna 2018., do 16,00 sati.