Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za vanjske poslove (Foreign Affairs Council) i sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC)

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovat će u ponedjeljak, 16. srpnja 2018. godine u Bruxellesu, na sastanku Vijeća za vanjske poslove (Foreign Affairs Council).
Ministri vanjskih poslova osvrnut će se na aktualne teme, poput Sporazuma o nuklearnom programu s Iranom (JCPOA) i sastanka na vrhu Berlinskog procesa održanog u Londonu. U okviru priprema za ministarski sastanak o Istočnom Partnerstvu u listopadu ove godine, bit će govora o aktualnim pitanjima vezanim za Istočno Partnerstvo. Ministri će raspravljati o procesima političkog i gospodarskog razvoja Libije, osobito u svjetlu predstojećih izbora u toj zemlji s posebnim osvrtom na migracije. Također, razmotrit će se načini poticanja dijaloga dviju susjednih država Korejskog poluotoka s ciljem potpune, provjerljive i nepovratne denuklearizacije DNR Koreje.
Istoga dana u popodnevnim satima, ministrica Pejčinović Burić sudjelovat će na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC). Tema sastanka je „Gradimo mostove i jačajmo svoje partnerstvo kako bismo se suočili s globalnim izazovima”.
Prvog dana dvodnevnog sastanka čiji je cilj daljnji razvoj partnerstva dviju regija ministri će se usmjeriti na učvršćivanje multilateralizma i jačanje suradnje u globalnim forumima te na budućnost bi-regionalne suradnje u svjetlu implementacije Agende 2030 za održivi razvoj.
Više o sastanku Vijeća za vanjske poslove: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/fac/2018/07/16/;
Više o sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC): http://www.consilium.europa.eu/hr/meetings/international-ministerial-meetings/2018/07/16-17/