Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za opće poslove i Vijeća za opće poslove (članak 50.)

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovat će u utorak, 26. lipnja 2018. godine u Luxembourgu, na sastanku Vijeća za opće poslove (General Affairs Council) i Vijeća za opće poslove (članak 50.).

Vijeće će razmotriti paket proširenja 2018. Europske komisije predstavljen u travnju o.g te se u tom kontekstu očekuje usvajanje zaključaka Vijeća o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja.

Ministri će nastaviti pripreme za predstojeći sastanak Europskog vijeća (28.-29. lipnja 2018. godine) koji će se fokusirati na pitanja migracija, sigurnost i obranu, radna mjesta, rast i konkurentnost, inovacije i digitalna pitanja, Višegodišnji financijski okvir EU 2021.-2027. te vanjske odnose.

Vijeće bi također trebalo odobriti integrirane preporuke za države članice u okviru Europskog semestra te razmotriti trenutačnu situaciju s provedbom Međuinstitucijskog sporazuma o boljoj izradi zakonodavstva te održati raspravu o vladavini prava u Poljskoj na temelju članka 7. stavka 1. Ugovora o EU-u.

Na sastanku Vijeća za opće poslove (članak 50.), ministri će razmotriti trenutačno stanje pregovora o povlačenju UK iz EU.

Više o sastanku Vijeća: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/gac/2018/06/26/