Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom (FAC/Trade) i razvojnom formatu (FAC/Development)

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovat će u utorak, 22. svibnja 2018. godine u Bruxellesu, na sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom (FAC/Trade) i razvojnom formatu (FAC/Development) nakon kojeg ćemo izvijestiti priopćenjem.

U sastavu Vijeća u trgovinskom formatu, očekuje se donošenje odluke o preporukama za otvaranje  pregovora o sporazumima o slobodnoj trgovini s Australijom i Novim Zelandom, kao i predmetnim pregovaračkim mandatima Europske komisije. Ministri će donijeti i zaključke o novoj strukturi i metodologiji pregovora trgovinskih sporazuma EU. Vijeće će razmotriti trenutne izazove s kojima se suočava multilateralni trgovinski sustav, nastavno na rezultate 11. ministarske konferencije WTO-a održane u Buenos Airesu u prosincu 2017. godine. Također, ministri će razgovarati i o trgovinskim sporazumima s Japanom i Singapurom.

Vijeće će u razvojnom formatu raspravljati o Kriznom zakladnom fondu EU-a za Afriku kao instrumentu potpore rješavanja aktualnih kriza na području Sahela, Jezera Čad, roga Afrike i sjeverne Afrike. Na dnevnom redu bit će i donošenje odluke Vijeća o početku pregovora o budućem partnerstvu EU i zemalja Afrike, Kariba i Pacifika (ACP).

Ministri će se osvrnuti i na proračun namijenjen financiranju vanjskog djelovanja Europske unije za razdoblje 2021. - 2027. godine. Također, ministri će u okviru razvojne suradnje s trećim zemljama razgovarati o promicanju prava žena i djevojčica.

Više o sastanku Vijeća u trgovinskom formatu: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/fac/2018/05/22/trade/

Više o sastanku Vijeće razvojnom formatu: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/fac/2018/05/22/development/