Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Međunarodna konferencija „Knowledge sharing for building stronger partnerships in the process of European integration“

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova organizira međunarodnu konferenciju pod nazivom „Knowledge sharing for building stronger partnerships in the process of European integration“ koja će se u okviru hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom inicijativom (SEI) održati 25.-26. travnja 2018., u Modernoj galeriji u Zagrebu s početkom u 10,00 sati.

Cilj je konferencije predstaviti iskustva u provedbi programa tehničke pomoći kroz nacionalne i EU instrumente koji doprinose institucionalnoj izgradnji te pomažu državama u procesu europskih integracija pri usklađivanju s EU standardima.

Konferencija će se sastojati od sljedećih panela:
- Važnost instrumenata prijenosa znanja u EU integracijskom procesu
- Iskustvo implementacije različitih EU instrumenata u području prijenosa znanja
- Budućnost EU instrumenata kroz modele međuinstitucionalne suradnje i prijenosa znanja – kako uspješno prezentirati učinke instrumenata?

Predstavnici državne uprave zemalja korisnica i pružatelja pomoći EU, institucija specijaliziranih za provedbu EU projekata, kao i drugih subjekata koje zanima uloga i značaj prenošenja znanja i iskustva kao korisnog alata preobrazbe institucija i cjelokupnog društva za pristupanje EU, sudjelovat će u svojstvu govornika i sudionika konferencije.

Cilj je organizatora potaknuti raspravu o specifičnim područjima europskih integracija, ponuditi ideje o tome kako učinkovito i ujednačeno provoditi projekte tehničke pomoći te putem instrumenata koji su nam na raspolaganju poticati daljnji razvoj suradnje i partnerstva sa zemljama korisnicama u procesu njihovog pridruživanja Europskoj uniji.

S obzirom na iskustvo i ulogu RH kao primatelja i davatelja tehničke pomoći, svjedočimo potrebi stalnog ulaganja u kontinuirano osposobljavanje i izobrazbu državnih službenika u području EU poslova, što je jedan od modela koji navedeni instrumenti pružaju. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova prepoznaje tu potrebu i već niz godina usmjerava velik broj svojih aktivnosti u obrazovanje i jačanje vještina za reforme koje proces europskih integracija stavlja pred administraciju država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za članstvo u EU. 

Detaljan program konferencije dostupan je OVDJE.