Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC)

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovat će u ponedjeljak, 22. siječnja 2018. godine u Bruxellesu, na sastanku Vijeća za vanjske poslove (Foreign Affairs Council).

Na sastanku Vijeća ministri će razmotriti buduće odnose i okvir partnerstva između EU-a i država Afrike, Kariba i Pacifika nakon 2020. godine, kada ističe postojeći okvir suradnje (Sporazum iz Cotonoua). Ministrima će biti predstavljene pregovaračke smjernice koje je pripremila Europska komisija.

Vijeće će razmotriti aktualnu političku, gospodarsku i sigurnosnu situaciju u Libiji. Bavit će se i pitanjima migracija, a nastavno na sastanak zajedničke radne skupine za migracije EU-Afrička unija-UN, koji se održao 14. prosinca 2017. godine. Rasprava će biti podloga za sljedeći sastanak Kvarteta za Libiju (EU, UN, Afrička unija i Arapska liga), koji će se održati krajem siječnja o.g.

Također, ministri će razmijeniti i mišljenja o aktualnoj situaciji u široj regiji Bliskog istoka,  uz naglasak na pitanju bliskoistočnog mirovnog procesa. Na marginama Vijeća, ministri vanjskih poslova država članica EU i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Federica Mogherini održat će neformalni sastanak s predsjednikom Palestinske Samouprave Mahmoudom Abbasom, s kojim će razgovarati o bliskoistočnom mirovnom procesu, bilateralnim odnosima i regionalnoj situaciji.


Više o sastanku Vijeća: ?

http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/fac/2018/01/22/

http://www.consilium.europa.eu/media/32388/fac-background-en_22_jan.pdf