Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sastanak Koordinacijskog odbora ministara Vlada Republike Hrvatske i Talijanske Republike

Treći sastanak Koordinacijskog odbora ministara Vlada Republike Hrvatske i Talijanske Republike, kojim će supredsjedati potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić i ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike Angelino Alfano, održat će se u četvrtak, 18. siječnja 2018. godine u Rimu s početkom u 10,30 sati.

Uz ministricu Pejčinović Burić, koja će predvoditi hrvatsko izaslanstvo, na sastanku Koordinacije sudjelovat će i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar turizma Gari Cappelli, te državni tajnici iz Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić te Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić.

Temeljem Memoranduma o suradnji sklopljenim 2009. godine uspostavljen je Koordinacijski odbor ministara nadležnih za: vanjske poslove, gospodarsku i industrijsku suradnju, energetiku, okoliš, infrastrukturu, promet, poljoprivredu, sveučilišta i znanstvena istraživanja, a na hrvatski prijedlog su na ovaj sastanak dodatno uključeni i: unutarnji poslovi, turizam i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Do sada su održana dva Koordinacijska sastanka 2009. godine u Rimu i 2010. godine u Zagrebu.

Predviđeno je održavanje osam paralelnih bilateralnih sastanaka po resorima, nakon čega će uslijediti plenarna sjednica kojom će supredsjedati dvoje ministara vanjskih poslova. Po završetku plenarne sjednice, uslijedit će potpisivanje Zajedničke deklaracije koja će sadržavati zaključke navedenih bilateralnih i plenarnog sastanka.

Potpisivanja Zajedničke deklaracije predviđeno je u 12:40 sati nakon čega će uslijediti konferencija za medije ministrice Pejčinović Burić i talijanskog ministra Alfana.