Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za opće poslove (GAC) te sastanku Vijeća za opće poslove čl. 50 (GAC Article 50)

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovat će u utorak, 12. prosinca 2017. godine u Bruxellesu, na sastanku Vijeća za opće poslove (General Affaires Coucil) i Vijeća za opće poslove u posebnom formatu (čl. 50).

Vijeće za opće poslove će raspraviti nacrt zaključaka Europskog vijeća, koje će se održati 14. i 15. prosinca 2017. godine, a na čijem su dnevnom redu sigurnost i obrana te socijalna dimenzija, obrazovanje i kultura. Vijeće će također razmotriti i provedbu zaključaka Europskog vijeća od 19. listopada koje je obuhvatilo područje migracija, digitalne Europe, sigurnosti i obrane te vanjskih odnosa.

U točci zakonodavnog programiranja, Vijeće će odobriti tekst Zajedničke izjave o prioritetnim područjima djelovanja EU za 2018. godinu koja će biti potpisana na marginama Europskog vijeća 15. prosinca od strane predsjednika Europskog Vijeća, Europske komisije i Europskog Parlamenta. Zakonodavne inicijative za koje je u okviru „Zajedničke izjave“ ocijenjeno da trebaju dobiti prvenstvo u zakonodavnom postupku do kraja mandata sadašnje Europske komisije poklapaju se s prioritetima za koje se Republika Hrvatska zalagala na sastancima Vijeća za opće poslove te na listopadskom sastanku Europskog vijeća.

U posljednjoj točci sastanka Vijeća, Europska komisija će predstaviti Godišnji pregled rasta za 2018. godinu u okviru novog ciklusa Europskog semestra.

Više o sastanku Vijeća: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/gac/2017/12/12/

U posebnom formatu Vijeća (čl. 50), ministri će razmotrili trenutno stanje pregovora o povlačenju UK iz Europske unije.
Više o sastanku Vijeća u posebnom formatu: http://www.consilium.europa.eu/hr/meetings/gac-art50/2017/12/12/