Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC)

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovat će u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. godine u Bruxellesu, na sastanku Vijeća za vanjske poslove (Foreign Affaires Coucil) i Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara za razvoj.

Ministri će se osvrnuti na posljednja događanja u širem području Bliskog istoka te razmotriti mogućnosti potpore EU-a suzbijanju napetosti i očuvanju stabilnosti u ovoj regiji. U tom je kontekstu predviđen osvrt na situaciju u Libanonu, Siriji, Jemenu te području Zaljeva. Na dnevnom redu je i rasprava o aktualnoj situaciji u Iraku, koja će biti podlogom za pripremu nove EU-ove strategije za obnovu Iraka početkom sljedeće godine. S ministrima vanjskih poslova država Sahela G5 (Mauritanija, Mali, Burkina Faso, Niger i Čad) ministri će razgovarati o suradnji EU-G5, posebno u sigurnosnoj dimenziji.

U nastavku je predviđen zajednički f?ormat ministara vanjskih poslova i ministara zaduženih za razvoj, koji će raspraviti rezultate sastanka na vrhu EU-a i Afričke unije, koji se održao 29.-30. studenog u Abidjanu, te razgovarati o operacionalizaciji dogovorenih mjera. Na summitu Afričke unije i EU-a izaslanstvo Republike Hrvatske vodila je potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić.

Na marginama sastanka Vijeća ministri će se susresti s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom s kojim će razgovarati o bilateralnim odnosima EU-a i Izraela te aktualnim zbivanjima u regiji.

Više o sastanku FAC-a: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/fac/2017/12/11/