Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić na sastancima FAC-a i GAC-a

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovat će u ponedjeljak i utorak, 16. i 17. listopada 2017. godine u Luxembourgu, na sastancima Vijeća za vanjske poslove (ForeignAffairs Council) i Vijeća za opće poslove (Genaral Affairs Council).

Prvog dana boravka u Luxembourgu, ministrica Pejčinović Burić će na sastanku Vijeća za vanjske poslove sudjelovati u raspravama o Iranu i provedbi dogovora o iranskom nuklearnom programu te Sjevernoj Koreji, u kojem pogledu je planirano usvajanje novih EU-ovih autonomnih sankcija. Također će se razgovarati o suradnji s Turskom i njezinom regionalnom okruženju, a u cilju priprema za sastanak Europskog vijeća. Predviđena je i rasprava o EU-ovoj politici ljudskih prava.

Više o sastanku Vijeća za vanjske poslove:

http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/fac/2017/10/16/

Drugog dana boravka u Luxembourgu, ministrica Pejčinović Burić će na sastanku Vijeća za opće poslove sudjelovati u pripremi predstojećeg sastanka Europskog vijeća, koji će se održati 19. i 20. listopada 2017. godine. Također, ministri će održati i treći godišnji dijalog o vladavini prava s naglaskom na medijski pluralizam i vladavinu prava u digitalnom dobu.

Više o sastanku Vijeća za opće poslove:

http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/gac/2017/10/17/

Istog dana, ministri EU će u posebnom formatu Vijeća (čl. 50) razmotriti aktualno stanje pregovora o povlačenju UK iz Europske unije nakon održanih 5 krugova pregovora. 

Više o sastanku posebnog formata Vijeća EU (čl. 50):

http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/gac/2017/10/17-art-50/