Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministarski sastanak Američko - jadranske povelje (A5)

U petak, 16. prosinca o. g. u hotelu Esplanade u Zagrebu potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier bit će domaćin sastanka Partnerske komisije Američko- jadranske povelje (A5) i država promatrača.

Na sastanku će predstavnici država članica (uz Hrvatsku, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije te SAD-a) i promatrača (Kosovo, Slovenija i Srbija) razmotriti aktualnu političku situaciju u JIE te se osvrnuti na aktualne sigurnosne izazove u ovom dijelu Europe te će razgovarati o mogućnosti daljnje suradnje u okviru Povelje.

Američko-jadranska povelja (A5) osnovana je 2003. godine, kako bi se afirmirale euro-atlantske integracije u JI Europi, s krajnjim ciljem ulaska država članica u NATO. Zagrebački sastanak označit će kraj hrvatskog  predsjedanja Poveljom, koje sljedeće godine preuzima Makedonija.

Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka (10 sati) nakon kojeg je predviđena zajednička fotografija (12:35 sati).

Konferencija za medije održat će se u 12:40 sati.

Predstavnike medija molimo da svoj dolazak najave najkasnije do četvrtka, 15. prosinca 2016. do 14:00 sati, na: glasnogovornik@mvep.hr.  

Prijava treba sadržavati ime i prezime, naziv medija i broj mobitela.