Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Kovač na sastancima Vijeća za vanjske poslove (FAC) i Vijeća za opće poslove (GAC)

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač sudjelovat će u ponedjeljak, 23. svibnja o. g. na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC) u Bruxellesu tijekom kojeg će se održati tradicionalni godišnji sastanak s ministrima vanjskih poslova Istočnog partnerstva. Na sastanku će ministri raspravljati o dosadašnjem napretku u ispunjavanju prioriteta sa summita u Rigi iz svibnja 2015. godine te o prioritetima za razdoblje do sljedećeg summita u 2017. godini.

Ministri vanjskih poslova raspravljat će o regionalnoj strategiji EU za Siriju i Irak, kao i o prijetnji koju predstavlja ISIL/Daeš, usvojenoj 16. ožujka 2015. godine. Ministri će također raspravljati o vanjskim aspektima migracija. Tijekom radnog ručka visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, ministre će izvijestiti o globalnoj strategiji EU-a kojom se namjeravaju usmjeravati globalna djelovanja Europske unije tijekom sljedećih godina.

Tijekom boravka u Bruxellesu ministar Miro Kovač održat će predavanje tijekom okruglog stola u Europskom uredu Zaklade Konrad-Adenauer na temu: “Hrvatska – na raskrižju između srednje i jugoistočne Europe”, (19:00 sati, European Office of the Konrad-Adenauer-Stiftung, Avenue de l'Yser/Ijzerlaan 11, 1040 Brussels).

Više o sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC): http://www.consilium.europa.eu/hr/meetings/fac/2016/05/23/

Ministar Kovač će u utorak, 24. svibnja 2016. godine sudjelovati na sastanku Vijeća za opće poslove (GAC). Na dnevnom redu GAC-a je priprema sastanka Europskog vijeća koji će se održati 28. i 29. lipnja 2016., a održat će se i godišnji dijalog o vladavini prava koji je uspostavljen u prosincu 2014. godine s ciljem promicanja i zaštite vladavine prava u okviru Ugovora. Prvi godišnji dijalog o vladavini prava održan je u studenome 2015. godine.

Više o sastanku Vijeća za opće poslove (GAC): http://www.consilium.europa.eu/hr/meetings/gac/2016/05/24/