Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić na Konferenciji o istočnosredozemnoj i zapadnobalkanskoj ruti


Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će na Konferenciji o istočnosredozemnoj i zapadnobalkanskoj ruti, koja će se u četvrtak 8. listopada 2015. godine održati u Luxembourgu.

Tema konferencije je značajno povećanje broja migranata koji zapadnobalkanskom rutom dolaze s Bliskog istoka, a sudionici će razgovarati o mogućnostima jačanja solidarnosti i pravilnog upravljanja izbjegličkim i migracijskim tokovima. Razgovarat će se i o jačanju potpore Turskoj, Jordanu i Libanonu, zemljama koje su primile većinu izbjeglica iz Sirije, pružanju potpore tranzitnim zemljama u poboljšavanju prihvata, registracije i sposobnosti za obradu zahtjeva za azil te o jačanju suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala povezanog s krijumčarenjem migranata i trgovinom ljudi.

Na konferenciji će uz ministre vanjskih i unutarnjih poslova država članica EU sudjelovati i ministri iz Turske, Libanona, Jordana i zemalja zapadnog Balkana, a sudjelovat će i predstavnici Švicarske, Norveške, Lihtenštajna i Islanda. Predstavnici UNHCR-a, Međunarodne organizacije za migracije, Svjetskog programa za hranu te agencija EU-a Frontexa i EASO-a govorit će trenutnoj situaciji na terenu.

Više na: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/jha/2015/10/08/