Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

10:00 sati - PpV i mvep Pusić otvara Konferenciju povodom osnivanja Regionalnog centra za istraživanje i inovacije u Splitu

 

Ministarska konferencija povodom osnivanja Regionalnog centra za istraživanje i inovacije u Splitu

U petak 18. rujna o. g. prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, otvorit će ministarsku konferenciju povodom osnivanja Regionalnog centra za istraživanje i inovacije u Splitu.
 
Konferenciji koja se održava u splitskoj Vili Dalmacija će, uz domaćine, ministra znanosti obrazovanja i sporta Vedrana Mornara, glavnog tajnika  Vijeća za regionalnu suradnju sa sjedištem u Sarajevu Gorana Svilanovića i  gradonačelnika Splita Ivu Baldasara, sudjelovati i ministri znanosti Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i  Srbije, visoki predstavnici Europske komisije, Svjetske banke te drugi uvaženi gosti.
 
Ministri znanosti zemalja osnivačica potpisat će ovom prilikom zajednički ugovor kojim Republika Hrvatska i Grad Split postaju središte za znanost i inovacije u ovom dijelu Europe, iz kojeg će se financirati istraživački projekti u Hrvatskoj, regiji i partnerskim institucijama iz drugih zemalja Europe i svijeta te centri, mreže znanstvene izvrsnosti i tvrtke koje se bave istraživanjem i razvojem novih tehnologija.
 
Centar će imati status međunarodne organizacije, u sklopu koje će se odvijati aktivnosti čelnika i predstavnika zemalja regije, europskih i svjetskih država, predstavnika Europske komisije i Svjetske banke, znanstvenika i poduzetnika koji se bave visokim tehnologijama i investitora koji ulažu u visoke tehnologije.