Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pusić predstavlja izvješće Republike Hrvatske o stanju ljudskih prava po Univerzalnom periodičnom pregledu (UPR)

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u utorak, 12. svibnja o.g. u Ženevi će predstaviti nacionalno izvješće o stanju ljudskih prava prema dugom ciklusu Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR).
 
Univerzalni periodični pregled stanja ljudskih prava (UPR) je jedinstveni proces pred Vijećem za ljudska prava koji uključuje pregled stanja ljudskih prava u svim članicama UN-a, a podnosi se svake četiri godine. Cilj UPR-a je jasno ukazivanje na povrede ljudskih prava u svrhu njihova unaprjeđenja i unaprjeđenja temeljnih sloboda, a glavni rezultat cijelog procesa su preporuke koje zemlja provodi.
 
Hrvatskoj je tijekom predstavljanja prvog izvješća u studenom 2011. godine, za vrijeme trajanja prvog ciklusa UPR-a (2008. - 2011.), upućeno 116 preporuka od kojih je većinu prihvatila i implementirala. Tijekom drugog ciklusa UPR-a u trajanju od 2012. - 2016. godine ponovno će biti razmotreno stanje ljudskih prava u svim zemljama svijeta (42 zemlje svake godine).
 
Predstavljanje izvješća (utorak, 12. svibnja 2015. u 9:00 sati) moguće je pratiti na http://webtv.un.org/
 
Više na: https://mvep.gov.hr/hr/dokumenti-i-obrasci/dokumenti/univerzalni-periodicni-pregled-ljudskih-prava/