Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

16:00 – sastanak Pusić - Erjavec
Radionica o aktivnostima za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje (OMU)


Sastanak Pusić - Erjavec

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastat će se u srijedu, 20. studenog, sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem. Sastanak će se održati u državnoj rezidenciji Visoka (Visoka 22) u 16,00 sati. Fotoreporteri mogu snimiti dolazak izaslanstava, a nakon sastanka predviđene su izjave za medije.

Molimo zainteresirane novinare da svoj dolazak potvrde na glasnogovornik@mvep.hr do srijede, 20.11. u 11,00 sati te da pred rezidencijom budu najkasnije do 15,30 sati.

Ukoliko televizijske kuće planiraju prijenos događaja, molimo da najave i vozila (tip i registarske pločice).

 

Radionica o aktivnostima za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje, hotel Westin

Hrvatska, kao regionalni lider u aktivnostima za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje i Sjedinjene Američke Države, zajednički organiziraju radionicu o aktivnostima za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje, koja se održava 20. i 21. studenog 2013. g. u hotelu Westin.

Mediji mogu pratiti uvodna obraćanja pomoćnice ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Batistić Kos, veleposlanika SAD-a Kennetha Mertena te predsjednika Republike Ive Josipovića u četvrtak 21. studenog od 09,00 do 09,30 sati.

Radionica se održava u okviru Inicijative za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje (Proliferation Security Initiative – PSI) i cilj joj je jačanje suradnje na sprečavanju aktivnosti širenja materijala koji mogu biti upotrjebljeni za izradu oružja za masovno uništenje (kemijskog, biološkog i nuklearnog) te istražiti mogućnosti za daljnju suradnju zemalja u regiji i šire. Inicijativu su pokrenule Sjedinjene Američke Države 2003. u Krakowu, da bi do danas PSI prerasla u globalnu inicijativu kojoj je potporu dalo oko 90 zemalja, od čega sve NATO i EU članice. Na radionici u Zagrebu, sudjeluje stotinjak sudionika iz zemalja regije, a prezentacije će održati stručnjaci iz EU i NATO-a.