Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zajednički sastanak ministara vanjskih poslova zemalja Trans-jadranskog plinovoda (TAP) i Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP)

Zajednički sastanak ministara vanjskih poslova zemalja Trans-jadranskog plinovoda (TAP) i Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP)


Na poziv prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, u Dubrovniku će se 12. lipnja održati Zajednički sastanak ministara vanjskih poslova zemalja Trans-jadranskog plinovoda (TAP) i Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP), kako bi se još jednom potvrdila puna politička potpora realizaciji ovih projekata.

Trans-jadranski plinovod omogućio bi opskrbu Europe kaspijskim/azerbajdžanskim plinom. Plinovod predviđa priključenje na TANAP (Transanatolijski plinovod), a protezao bi se preko Grčke, Albanije i Jadranskog mora na jug Italije. U Albaniji bi bilo omogućeno povezivanje Trans-jadranskog s Jonsko-jadranskim plinovodom, koji bi prolazio i kroz Hrvatsku.

Na sastanku je, uz prvu potpredsjednicu hrvatske Vlade i ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić, predviđeno sudjelovanje albanskog ministra vanjskih poslova Alda Bumcija, zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije, grčkog ministra vanjskih poslova Dimitrisa Avramopoulosa, potpredsjednika crnogorske vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Igora Lukšića i zamjenice ministrice vanjskih poslova Italije Marte Dassu.

Sastanak će se održati u Dubrovniku u hotelu Palace (Masarykov put 20) s početkom u 16,00 sati te molimo novinare i snimatelje da dođu najkasnije do 15,45 sati.

Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka u 16,00 sati, a izjave su predviđene za 17,15 sati.

Molimo zainteresirane novinare da svoj dolazak najave na e-mail glasnogovornik@mvep.hr do srijede, 12. lipnja, do 12 sati.

 

Ured glasnogovornika