Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U petak, 25. svibnja 2012. godine, s početkom u 11,00 sati, u Okrugloj dvorani Hrvatske narodne banke održat će se svečano predstavljanje prigodnog srebrnjaka, koji je Hrvatska narodna banka izdala u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom u povodu 300. obljetnice rođenja hrvatskog znanstvenika, filozofa, diplomata, pjesnika i isusovca Ruđera Josipa Boškovića

U petak, 25. svibnja 2012. godine, s početkom u 11,00 sati, u Okrugloj dvorani Hrvatske narodne banke održat će se svečano predstavljanje prigodnog srebrnjaka, koji je Hrvatska narodna banka izdala u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom u povodu 300. obljetnice rođenja hrvatskog znanstvenika, filozofa, diplomata, pjesnika i isusovca Ruđera Josipa Boškovića.

Na predstavljanju prigodne kovanice, izdane na poticaj Ministarstva vanjskih i europskih poslova, sudjelovat će zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, viceguverner Hrvatske narodne banke Tomislav Presečan, ravnatelj Hrvatskog novčarskog zavoda Boris Zaninović, članovi Organizacijskog odbora za obilježavanje „Godine Ruđera Boškovića“, predstavnici Hrvatske provincije Družbe Isusove, a očekuje se i sudjelovanje veleposlanika država u kojima je Bošković živio i djelovao ili s kojima je imao snažne veze.

U programu je također predviđeno izlaganje numizmatičara dr. Ivana Mirnika o hrvatskim medaljama s likom Ruđera Boškovića, koji je na istu temu održao predavanja na znanstvenom skupu posvećenom Boškoviću na Sveučilištu u Paviji (Italija), kao i za Kraljevsko numizmatičko društvo u Londonu u rujnu i listopadu 2011. godine. Tom prigodom bit će također postavljena mala izložba Boškovićevih portreta na medaljama i novcu, a koja je za ovu prigodu u cjelosti prenesena iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Autor lica srebrnjaka od 200,00 kn, koji je pušten u opticaj 23. prosinca 2011. godine, a prikazuje Boškovićev lik, je akademski kipar, medaljer Stjepan Divković, dok je autor naličja akademski kipar, medaljer Damir Mataušić. Naličje kovanice prikazuje kupolu bazilike sv. Petra u Rimu, s vidljivim pukotinama, koje su sanirane zahvaljujući prijedlogu Boškovića i dvojice francuskih matematičara, Françoisa Jacquiera i Thomasa Le Seura, iz 1742. godine, a po nalogu pape Benedikta XIV. 

Prigodni glazbeni program izvest će klapa „Punti“.

Molimo zainteresirane predstavnike medija koji žele pratiti predstavljanje prigodne kovanice da dođu u Hrvatsku narodnu banku, najkasnije do 10.45 sati.

Također molimo da svoj dolazak najave Uredu glasnogovornika do petka, 25. svibnja 2012. godine, do 9.30 sati, na broj telefona 4597-704 ili na e-mail glasnogovornik@mvep.hr.