Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će u ponedjeljak, 23. siječnja 2012. godine, u Bruxellesu na sastanku Vijeća ministara vanjskih polova Europske unije.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će u ponedjeljak, 23. siječnja 2012. godine, u Bruxellesu na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova Europske unije.

Sudjelovanjem ministrice Pusić, Republika Hrvatska bit će po prvi puta zastupljena, kao zemlja promatrač, na sastanku Vijeća ministara vanjskih poslova EU.

Na sastanku Vijeća, kojim će predsjedati visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, raspravljat će se o iranskom nuklearnom programu, te mogućem zaoštravanju sankcijskog režima. Razmotrit će se trenutna situacija u Siriji, a slijedom izvješća o aktivnostima promatračke misije Arapske lige, kao i stanje u Egiptu, posebice vezano uz izborni proces u toj zemlji.

Nadalje, ministri vanjskih poslova razmijenit će stajališta o bliskoistočnom mirovnom procesu, i posljednjim zbivanjima u Mjanmaru, Srbiji, Kosovu, Bjelarusu te napetostima između Sudana i Južnog Sudana.

Na marginama sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova Europske unije ministrica Vesna Pusić održat će bilateralne sastanke s visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton te s ministrima vanjskih poslova Bugarske Nikolajem Mladenovim, Francuske Alainom Juppéom, Italije Giuliom Terziom di Sant'Agatom, Latvije Edgarsom Rinkēvičsom i Danske Willyjem Søvndalom.