Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovat će, prvi puta nakon što je Republika Hrvatska završila pregovore s Europskom unijom, na neformalnom susretu ministara vanjskih poslova država članica Europske unije i država kandidatkinja za punopravno članstvo u EU (tzv. Gymnich sastanku). Sastanak će se održati u subotu, 3. rujna 2011. godine, u Sopotu, u Republici Poljskoj

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovat će, prvi puta nakon što je Republika Hrvatska završila pregovore s Europskom unijom, na neformalnom susretu ministara vanjskih poslova država članica Europske unije i država kandidatkinja za punopravno članstvo u EU (tzv. Gymnich sastanku). Sastanak će se održati u subotu, 3. rujna 2011. godine, u Sopotu, u Republici Poljskoj.

Neformalni ministarski susret, tzv. Gymnich sastanak, održava se dva puta godišnje, u zemljama koje su aktualne predsjedateljice Europskom unijom. Republika Hrvatska završila je pristupne pregovore s Europskom unijom 30. lipnja ove godine, a uz dosadašnje redovito sudjelovanje ministra Jandrokovića na Gymnich sastancima, ovo će biti i njegovo prvo sudjelovanje nakon što je Hrvatska, jedina među aktualnim državama kandidatkinjama, ispunila kriterije za članstvo i dovršila pregovore s Europskom unijom.

Tijekom susreta ministar Jandroković održat će i niz bilateralnih sastanaka s ministrima vanjskih poslova država članica Europske unije, s kojima će razgovarati o predstojećim aktivnostima na putu Republike Hrvatske prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, ponajprije vezanima uz potpisivanje Ugovora o pristupanju, provedbu referenduma, te ratifikaciju Ugovora u zemljama članicama.

Teme razgovora neformalnog ministarskog susreta bit će vezane i uz aktualno stanje u zemljama južnog i istočnog susjedstva Europske unije te zajedničke napore koji se ulažu u cilju potpore demokratskoj transformaciji u tim zemljama.