Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovat će u srijedu, 29. lipnja 2011. godine, u Bečićima, u Crnoj Gori, na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), te sastanku ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovat će u srijedu, 29. lipnja 2011. godine, u Bečićima, u Crnoj Gori, na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), te sastanku ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje.

Ministarski sastanak SEECP-a održat će se u organizaciji Crne Gore, kao aktualne zemlje predsjedateljice Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, a na njemu će se razmotriti provedba prioriteta crnogorskog predsjedanja tijekom proteklih godinu dana, situacija u jugoistočnoj Europi, posebice u kontekstu njezinog približavanja euro-atlantskim integracijama, kao i buduće planirane aktivnosti u okviru SEECP-a. Sudionici sastanka raspravit će i o Godišnjem izvješću o radu Vijeća za regionalnu suradnju.

Na marginama ministarskog sastanka SEECP-a bit će održan sastanak ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje na kojem će biti nazočan i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. Uz potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića na sastanku će sudjelovati predstavnici zemalja članica Američko-jadranske povelje - ministri vanjskih poslova Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Makedonije te veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori. Također se očekuje sudjelovanje ministra vanjskih poslova Republike Kosovo kao zemlje promatrača.

Ministri će se na sastanku, uz ostale teme, posebno osvrnuti na tekuće euroatlantske trendove u jugoistočnoj Europi. Također, raspravit će i daljnje modalitete zajedničkog regionalnog angažmana glede mentorskih projekata u okviru operacije ISAF u Afganistanu, s posebnim naglaskom na već započetu hrvatsku inicijativu u okviru Škole vojne policije u Kabulu. Na prvome dijelu sastanka, koji će biti otvoren za javnost, glavni tajnik NATO-a će se uvodnim govorom obratiti nazočnim sudionicima.

Nakon sastanka, ministri vanjskih poslova Američko-jadranske povelje održat će konferenciju za novinare (18,30 sati, hotel „Splendid”, Bečići).