Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u suradnji sa Srednjoeuropskom inicijativom, a ove godine i s Euro-mediteranskim sveučilištem (EMUNI), te Londonskom diplomatskom akademijom, organizira međunarodnu konferenciju „EU i susjedi: izgledi i izazovi“, koja će se održati u Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku od 2. do 4. lipnja 2011. godine

Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u suradnji sa Srednjoeuropskom inicijativom, a ove godine i s Euro-mediteranskim sveučilištem (EMUNI), te Londonskom diplomatskom akademijom, organizira međunarodnu konferenciju „EU i susjedi: izgledi i izazovi“, koja će se održati u Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku od 2. do 4. lipnja 2011. godine.

Riječ je o 14. međunarodnom diplomatskom skupu, koji se već tradicionalno naziva Dubrovačkim diplomatskim forumom (The Dubrovnik Diplomatic Forum) i spada među stalne godišnje skupove Srednjoeuropske inicijative. Skup će otvoriti ravnatelj Uprave za susjedne zemlje i jugoistočnu Europu Davor Vidiš , a očekuje se kako će se skupu obratiti zamjenik predsjednika Europskog parlamenta Gianni Pittela, te između ostalih i zamjenik glavnog tajnika Unije za Mediteran Ilan Chet.

Na predstojećoj trodnevnoj konferenciji raspravljat će se sljedeće: regionalna i među-regionalna suradnja, kao i mogući doprinosi u području diplomacije i diplomatske izobrazbe; aktualni prioriteti i izazovi EU, regionalni i među-regionalni aspekti produbljivanja i širenja politike EU; suradnja u okviru Unije za Mediteran, kao i Europske politike susjedstva. Radni jezik konferencije je engleski.

Forum uobičajeno okuplja stručnjake za diplomaciju, vanjsku politiku i međunarodne odnose, ravnatelje diplomatskih akademija i instituta te druge visoke predstavnike ministarstava vanjskih poslova. U radu skupa sudjelovat će i sveučilišni profesori i predstavnici drugih ustanova koje se bave obrazovanjem i usavršavanjem te drugim aktivnostima koje pridonose stručnom i profesionalnom razvoju diplomata i diplomacije. Najavljeno je šezdesetak sudionika iz petnaest država članica Srednjoeuropske inicijative, kao i iz Azerbajdžana, Egipta, Njemačke, Rusije i Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske. Među sudionicima je i dvadeset mladih diplomata, za koje je pripremljena posebna stručna radionica.