Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Jandroković predvodit će izaslanstvo Republike Hrvatske, u utorak, 20. srpnja 2010. godine, u Kabulu, na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković predvodit će izaslanstvo Republike Hrvatske, u utorak, 20. srpnja 2010. godine, u Kabulu, na Međunarodnoj konferenciji o Afganistanu.

Konferenciju organizira Vlada Islamske Republike Afganistan, uz supredsjedanje Ujedinjenih naroda, a na njoj se planira predstaviti afganistanski vođen plan za poboljšanje razvoja, upravljanja i sigurnosti, te prioritetni programi i reformske inicijative afganistanske Vlade i međunarodne zajednice. Poseban naglasak bit će stavljen na potrebu održive i dosljedne potpore izgradnji afganistanskih institucija na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Konferenciju će otvoriti predsjednik Islamske Republike Afganistan Hamid Karzai i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, a očekuje se sudjelovanje preko 70 izaslanstava partnerskih država, međunarodnih i regionalnih organizacija te financijskih institucija.

Kabulska konferencija ključna je točka tzv. „Kabulskog procesa“ - potpune tranzicije na afganistansko vodstvo, i temeljena je na prijašnjem angažmanu i doprinosu međunarodne zajednice, između ostaloga i ovogodišnje Londonske konferencije, te dosadašnjim postignućima afganistanske Vlade.

Tijekom boravka u Afganistanu ministar Jandroković održat će i nekoliko bilateralnih sastanaka s afganistanskim dužnosnicima i predstavnicima međunarodne zajednice u okviru misije ISAF.

U utorak, 20. srpnja 2010. godine, ministar Jandroković posjetit će i pripadnike 15. hrvatskog vojnog kontingenta u misiji ISAF raspoređene u Kabulu, a susrest će se i s direktorom Ureda Hrvatske gospodarske komore u Kabulu.