Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Analitički pregled usklađenosti zakonodavstva za poglavlje Prometna politika (Poglavlje 14)

Bilateralna faza analitičkog pregleda zakonodavstva za poglavlje 14. Prometna politika održat će se od 18. do 21. rujna 2006. godine u Bruxellesu.

Analitički pregled priprema je za pristupne pregovore s EU, a u bilateralnoj fazi hrvatski će predstavnici upoznati Europsku komisiju sa stanjem hrvatskog zakonodavstva i do sada ostvarenom razinom usklađenosti s pravnom stečevinom Europske unije u ovom poglavlju.

Tijekom prve, eksplanatorne, faze screeninga za ovo poglavlje, održane od 26. do 29. lipnja 2006. godine u Bruxellesu, predstavnici Europske komisije predstavili su pravnu stečevinu EU (acquis communautaire) u tom području.

Prvog dana bilateralnog screeninga za ovo poglavlje hrvatski će stručnjaci predstaviti stanje i razinu usklađenosti kao i administrativni okvir za provedbu zakonodavstva u području cestovnog prometa, u pitanjima poput pristupa tržištu prijevoza roba i putnika cestom, odredaba o cijenama i fiskalnim pravilima kao i socijalnim, tehničkim, te sigurnosnim uvjetima u cestovnom prijevozu. Također, bit će predstavljene i odredbe hrvatskog zakonodavstva koje reguliraju tehničke uvjete prijevoza opasnih tvari u cestovnom, željezničkom prometu i prometu unutarnjim plovnim putovima kao i imenovanje i osposobljavanje sigurnosnih savjetnika.
Drugi dan sastojat će se od izlaganja hrvatske delegacije na temu strukture, administrativnog, te zakonodavnog okvira u području željezničkog prometa, posebice u pitanjima poput pristupa tržištu i infrastrukturi u željezničkom prometu, standardizaciji računa željezničkih poduzeća, tehničkih i sigurnosnih uvjeta, te interoperabilnosti u željezničkom prometu. Također, bit će predstavljena i struktura odvijanja kombiniranog prometa u Republici Hrvatskoj.
Trećeg dana screeninga hrvatski će stručnjaci predstaviti administrativni okvir i zakonodavstvo Republike Hrvatske u području pomorskog prometa i prometa unutarnjim plovnim putovima. Bit će predstavljeni propisi koji reguliraju pristup tržištu u pomorskom prometu, sustav državnih potpora u pomorstvu, upravljanja pomorskim lukama, tehničke i socijalne uvjete u pomorskom prometu, te pravila vezana uz posadu broda. Poseban osvrt biti će dat i na sigurnosna pravila koja reguliraju nadzor države zastave i države luke, zatim djelovanje klasifikacijskih društava, nadzor pomorskog prometa, sigurnosnu zaštitu luka, tehničke zahtjeve kao i pravila koja reguliraju zaštitu morskog okoliša. Istog dana bit će predstavljen pravni i administrativni okvir Republike Hrvatske u području prometa unutarnjim plovnim putovima. Hrvatski predstavnici Europskoj će komisiji prezentirati sektor prometa unutarnjim plovnim putovima, te zakonodavstvo koje regulira pristup tržištu, profesionalne kvalifikacije, sigurnosna i tehnička pravila.
Posljednjega dana screeninga bit će predstavljen zakonodavni okvir u području državnih potpora i pravila tržišnog natjecanja sa posebnim osvrtom na sustav državnih potpora u pomorskom, zračnom i kopnenom prometu. Zaključno, hrvatski će stručnjaci predstaviti stanje i razinu usklađenosti, kao i administrativni okvir za provedbu zakonodavstva u području zračnog prometa.

Po završetku analitičkog pregleda za ovo područje, Europska će komisija izraditi Izvješće o njegovim rezultatima i spremnosti za početak pregovora u poglavlju Prometna politika.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Maši Ivaniš, savjetnici za odnose s javnošću u Uredu glavnog pregovarača na telefon: 01/45 69 333 ili e-mail: masa.ivanis@vlada.hr.