Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Govor prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić na 21. Ministarskoj konferenciji OESS-a

Htjela bih najprije zahvaliti predsjedništvu i vama osobno, g. Burkhalter, za sve što ste sa svojim timom učinili u okolnostima koje nitko nije mogao predvidjeti. Dali ste ovoj organizaciji novu važnost u međunarodnim odnosima.

Hrvatska je podržala izjavu EU, no voljela bih nadodati nešto u svom nacionalnom svojstvu. Htjela bih zapravo govoriti o promicanju prava žena, o ''skupini mudraca'' koja će promicati viziju OESS-a, o ulozi OESS-ovih terenskih misija i potrebi da se usredotoče na ostvarive rezultate, o mogućnosti OESS-a da e bori za prava etničkih, rasnih, vjerskih i spolnih manjina… Ali neću govoriti o tome jer nam je pred nosom nešto drugo, a to je sukob/rat niskog intenziteta u Ukrajini. Pa bih voljela navesti nekoliko stvari koje bi mogle biti nova polazišna točka i o kojima bi valjalo raspraviti.

Prva su Protokoli ili Ugovori iz Minska. Svi govore o njima, svi ih podržavaju, ali oni ne funkcioniraju i ne primjenjuju se. I pomalo je nadrealno da nitko od nas ovdje ne zna kako da pristupimo tom problemu. Pa mislim da bi trebalo početi od Protokola iz Minska i vidjeti mogu li oni profunkcionirati, jesu li izvedivi ili moramo odustati i pronaći nešto drugo.

Drugo je pitanje sukob/rat niskog intenziteta u Ukrajini i rusko kršenje ukrajinskog teritorijalnog integriteta, što je svakako nešto čime se trebamo pozabaviti i što trebamo riješiti. Treba nam akcijski plan, strategija za uvođenje primirja u Ukrajini.

Treća je stvar izbjeglička kriza, nešto što se rijetko spominje. Pola milijuna izbjeglica registrirano je, no sigurno je da ih je još mnogo više vani na hladnoći.

Četvrto – ekonomska situacija u Ukrajini. Ne spominje se često, a moglo bi biti presudno za budućnost Ukrajine.

I, za kraj, ovim je sukobom vidljivost i važnost OESS-a porasla, a time i njegova odgovornost. Sukobom u Ukrajini i sukobom, rekla bih, između Rusije i Zapada.

Promatračka misija OESS-a polako se pretvara u mirovnu misiju, no moramo vidjeti što dalje s njome. Jer čak i nakon ratnih sukoba, a to govorim iz našeg vlastitog iskustva, uvijek postoji političko rješenje. A to se rješenje uvijek postiže pregovorima i razgovorima. Zato je bolje početi prije nego što bude prekasno.

Hvala lijepa.

Srpskom predsjedništvu želim uspjeh i uravnotežen pristup.