Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Opća skupština UN-a: Summit o jačanju međunarodnih mirovnih operacija

Veliko mi je zadovoljstvo sudjelovati u ovoj raspravi budući da su mirovne operacije jedan od glavnih ponosa i uspjeha ove organizacije, i zato je važno da je ova rasprava održava. Nažalost, čini se da ćemo u doglednoj budućnosti trebati sve više, a ne manje, mirovnih operacija. I to samo ako uspijemo stvoriti kakav-takav mir i održati ga.

Većina mirovnih operacija spaja vojne i civilne projekte u jednom mirovnom paketu, i mislim da bi u budućnosti to trebalo dodatno pojačati. U tom je smislu CAPMATCH stvoren ovdje u UN-u također jedan vrlo važan instrument ili, točnije, važan popis naših kapaciteta.

Cijenim i zahvalna sam velikim donatorima. Bez njih ne bi bilo mirovnih operacija. Ali htjela bih istaknuti i male donatore. Jer cilj mirovnih operacija jest pomoć na terenu; one moraju biti učinkovite, mora ih prihvatiti narod države u kojoj djeluju, moraju moći stvoriti održivi mir, ali mora ih podržavati i globalni konsenzus, moraju izgraditi globalni konsenzus, interes i podršku za svaku mirovnu operaciju. A pri stvaranju globalnog konsenzusa važno je uključiti što više država, čak i malih sudionika, kako bi se stvorio konsenzus i pogurala cijela ta ideja.

Hrvatska će se fokusirati na obuku policajki jer se to dokazalo učinkovitim i djelotvornim, te ćemo povećati brojke. Hvala.